Juf geeft uitleg aan leerling over de binnentuin, verschillende plantenbakken met planten

De Binnentuin van OBS Digitalis

Op dinsdag 8 januari mocht ik een bezoekje brengen aan basisschool Digitalis in de Kruidenwijk. Juf Erika is hier verantwoordelijk voor de natuurlessen. Daarvoor heeft zij een cursus gevolgd bij het IVN, een organisatie voor natuuronderwijs. 2,5 jaar geleden is zij begonnen met meer groen te brengen in de school. Eerst zette ze meer planten in haar eigen klas, wat heel mooi stond en ook goed was voor de luchtkwaliteit. Toen corona kwam, werd duidelijk dat die kwaliteit heel belangrijk is voor de gezondheid van de kinderen en het personeel.
Nu heeft de Digitalis een binnentuin met plantenbakken en een kas om planten in op te kweken. Kijk maar op de foto’s hoe leuk dat eruitziet.

 

Erika vertelde me het volgende:
“Eén klas heeft les gehad om van moederplanten nieuwe stekjes op te kweken. Het was de bedoeling dat deze gestekte plantjes ook in de andere klassen zouden worden neergezet. Omdat wij in de middenruimte van de school een binnentuin wilden maken, zijn de planten uit de klas in de middenruimte neergezet. Van daaruit zijn we nu weer bezig om de klassen van stekjes te voorzien, zodat alle kinderen een eigen plant hebben die ze kunnen verzorgen. “

 

Voor de Binnentuin zijn bakken in elkaar gezet en is er een soort kas getimmerd, zodat het een echte tuin werd! Het IVN leverde gieters, harkjes en schepjes en plantjes.
De eerste planten die de kinderen in de binnentuin neerzetten, gingen jammer genoeg al heel gauw dood. Dat waren planten die alleen buiten konden groeien. Gelukkig gaat het nu goed met de planten.

 

Alle kinderen van de onderbouwklassen helpen mee met het verzorgen van de binnentuin. Tijdens de kerstvakantie hebben de mensen van de kinderopvang de planten die bij elkaar waren gezet, gelukkig water gegeven. Nu staat de Binnentuin er goed bij.
Tijdens mijn bezoek was een meisje van groep 2 druk bezig de plantjes weer bij verschillende leerlingen terug te brengen om verder verzorgd te worden.

 

De Binnentuin is niet het enige natuurproject van de Digitalis. Er zijn nog twee “groene” projecten:

 

– In het Koggepark is het Kruiderzeebosje (tiny forest) aangelegd: een klein bos met snelgroeiende bomen

 

– De kinderen van de bovenbouw gaan, als het weer goed is, wekelijks naar de schooltuin in het Koggepark. Daar kweken zij bloemen en verschillende groentes.

 

Al met al zijn de lessen een goede manier om kinderen meer bewust te maken van de natuur om hen heen.
Maar ja, de Digitalisschool staat dan ook in de Kruidenwijk!!

Geschreven door Marijke

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Kraampjes met spullen

Geslaagde Braderie in Kruidenwijk

Het was weer een gezellige drukte bij de braderie op 4 juni op de hoek van de Kornoeljestraat/ Steenbreekstraat. Het weer werkte natuurlijk ook mee, er was een aangenaam zonnetje.

kerstukje gemaakt door kinderen

Kerstactie Kruidenwijk 2023

Ook dit jaar is er weer een kerstactie in Kruidenwijk. Anita, de grote motor achter de actie, is er dit

Een zonnige dag met heel veel spelende kinderen

Al meer dan 10 jaar organiseren Jantje Beton en kinderzender Nickolodeon de Nationale Buitenspeeldag. Door Talent in Opleiding werd deze dag dit jaar georganiseerd op het Lavendelplantsoen.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.