Om aandacht voor de veiligheid te vragen, wordt jaarlijks op 10 oktober het Donkere Dagen Offensief gehouden.

Nieuws van de Buurtpreventie

In Kruidenwijk waren Nick en Mercedes altijd het hart van de buurtpreventie. Nu ze een zoontje hebben gekregen, is de rek er even uit qua tijd. Daarom zijn ze in Kruidenwijk driftig op zoek naar een opvolger voor Mercedes, die lange tijd de coördinatie van het buurtpreventieteam verzorgde. Is het iets voor jou om mee te doen aan het buurtpreventieteam? Ben jij misschien degene die ze zoeken voor de coördinatie van het team in Kruidenwijk?


Buurtpreventie-vrijwilligers zijn de extra ogen in de wijk. Ze helpen om de wijk veilig en leefbaar te houden. Bewoners kennen hun wijk beter dan een wijkagent of gemeente. Je kunt op verschillende manieren aan buurtpreventie doen in je wijk. Misschien wandel jij graag, zit je graag op de fiets of maak je toch al een rondje door de wijk als je gaat hardlopen.
Je zou het kunnen combineren met buurtpreventie. Als je gemakkelijk met mensen om kunt gaan en niet bang bent om mensen aan te spreken op hun gedrag, is de buurtpreventie misschien iets voor jou.

 

Een buurtpreventieteam bestaat uit een coördinator en buurtpreventie-leden. De buurtpreventie-leden lopen of fietsen regelmatig door de wijk en kijken dan of ze onveilige dingen zien in de wijk, zoals losse straatstenen, deuren of ramen die open staan, afval op verkeerde plekken, mensen die op plaatsen zijn waar ze niet horen. Je kunt eens in de week op pad gaan, maar ook vaker of minder vaak dan dat. Je maakt de ronde door je wijkje altijd met een ander lid van de buurtpreventie. Eens in het jaar ga je met de wijkagent en mensen van de gemeente op pad voor een grote inspectie van de wijk.

 

Een belangrijke taak van de coördinator (mag één persoon of een duo zijn) is dat deze aanspreekpunt is voor politie, gemeente en de Schoor(welzijnswerk). Verder onderhoudt de coördinator contacten met de buurtpreventie-medewerkers en verzorgt hij of zij de indeling van de wandelingen of fietstochten door de wijk. De coördinator houdt ook de gegevens van de leden bij en werkt nieuwe leden in. Het is een afwisselende, leerzame en verantwoordelijke taak, die je dicht bij huis kunt uitvoeren.
Een buurtpreventieteam- coördinator heeft dus best een belangrijke rol, die ook wel wat tijdsbesteding in de week vraagt. Daarom krijg je steun van een medewerker van de Schoor, waar je terecht kunt met vragen en opmerkingen en op terug kunt vallen voor het organiseren van activiteiten. Als je ervan houdt om met mensen te werken, contacten te leggen en zaken te regelen,
is deze belangrijke rol misschien iets voor jou.

 

Buurtpreventie doe je als vrijwilliger. Het moet dus vooral leuk, zinvol en niet te ingewikkeld zijn om met elkaar je rondje door de wijk te lopen. Ook de taak van coördinator is vrijwillig. Wel is er budget voor vergoedingen en gaat het buurtpreventie-team eens per jaar samen uit eten.

Geschreven door Gemeente Almere

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.