De geboorte van Kruidenwijk

De Kruidenwijk is tussen 1985 en 1989 gebouwd (bron: wikipedia). Voordat de bouw kon beginnen moesten ze nog met een naam en een plan komen.


In 1980 stond er een oproep van de straatnaamgevingscommissie in de krant: wie bedenkt een goede naam voor een nieuw gebied in Almere-Stad? Richard Vastenhouw was één van de mensen die reageerden. “Wij woonden destijds in Stedenwijk Midden; we hoorden nog net bij de vijfhonderd eerste bewoners van Almere Stad. Ik las die oproep in de krant en ging eens denken. Taal is een hobby van me. Voor mij geen cryptogrammen, maar van die “woord sprongetjes” maken in je hoofd, daar beleef ik veel plezier aan. Ik ben al jaren lid van het Genootschap Onze Taal.


Rond de tijd van de oproep wilde Almere zich graag presenteren als een groene stad. Ook stond er veel in de krant over het milieu en over het leefklimaat in de polder. Op deze vruchtbare poldergrond bleken planten en kruiden te groeien, die elders niet meer voorkwamen. Das was bijzonder en typerend voor het Almeerse landschap. Vandaar mijn voorstel: Kruidenwijk”. In de Kruidenwijk zouden alle straatnamen vernoemd worden naar kruiden en grassen.


Een andere stap in het ontstaan van de wijk is de ontwikkeling van een bouwkundig plan. Zonder een cruciale ingreep van Henk van Willigen (stedenbouwkundige van Almere), had het plan van Kruidenwijk er totaal anders uitgezien. Oorspronkelijk zou deze nieuwe wijk met een rasterplattegrond definitief afrekenen met de sinds Almere-Haven kenmerkende kneuterigheid. Extern adviesbureau uit Delft: OD 205 had het ontwerp gebaseerd op een onderzoek. Daarin was precies uitgerekend wat de optimale maatstaf zou zijn voor een stratenblok van eengezinswoningen met tuinen: 64 meter van straatas tot straatas.


Het adviesbureau had er meteen een plan bijgeleverd met vele rijen identieke blokken. Het was Van Willigen die toen direct zei “zo moet het niet, in zo’n wijk raak je elke oriëntatie kwijt”. Hij stelde voor om in het hart van de wijk vierkante straatblokken te maken. Anderhalf keer zo groot als de maatstaf. Dankzij die ingreep kon een gevarieerd plan ontstaan met minder straten en meer afwisseling van karakter. Met het plan en een naam kon de geboorte van de nieuwe wijk, de Kruidenwijk gerealiseerd worden. Anno 2022 een wijk met rond de 8000 inwoners.

Brief van bewoner met uitleg voor naam kruidenwijk
Straatnaam borden Kruidenwijk

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

NL doet in Kardoes

Op vrijdag 15 maart 2024 was er een NL doet activiteit in Staatsliedenwijk. Ruim 80 vrijwilligers en medewerkers van verschillende

Kunst in de Kruidenwijk

Wanneer je wandelt door Almere, ook in de Kruidenwijk, zie je soms ineens een kunstwerk , bijvoorbeeld het hertje bij

Van Rattenvangers tot Buurtpreventie

Rattenplaag in de Staatsliedenwijk In het afgelopen maanden zijn er in buurtcentrum Kardoes in Staatsliedenwijk diverse bewonersavonden geweest. Tijdens deze

Straatpraat over fietspaden

Zaterdagmiddag 18 mei , we hebben een lekker plekje in de zon opgezocht. We stonden met de microfoon en camera