De bijzondere geschiedenis van het Koggepark

Wist je dat het Koggepark (=het park naast de voetbalvelden en langs het fietspad naar Noorderplassen) naar een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van Kruidenwijk is genoemd?
Toen de Kruidenwijk in 1986 werd gebouwd, zijn er in de grond de resten van een oud Koggeschip gevonden. Het is vroeger op de Zuiderzee vergaan. Een koggeschip is een eenvoudig middeleeuws vrachtschip, waarmee schippers ladingen vervoerden over de Zuiderzee. Ze voeren met zout, hout, turf, graan en nog veel meer, naar de verschillende havenstadjes aan de Zuiderzee.


Als je denkt dat er vroeger alleen maar zee was in Almere en dat Almere daarom geen geschiedenis heeft, vergis je je. Toen Flevoland werd drooggelegd heeft men alleen al in Almere in de bodem zo’n 25 scheepswrakken gevonden. Niet alle wrakken zijn opgegraven. Je kunt de vindplaatsen herkennen aan de paaltjes met een scheepswrak erop.

Het koggewrak in Kruidenwijk is vlakbij de plek gevonden waar tegenwoordig het Koggepark ligt. Het is een bijzondere opgraving geweest, want er zijn behalve munten en scherven ook botten van een man gevonden, een ruiterspoor en een klepper die gebruikt werd door melaatsen om afstand te houden tot gezonde mensen.


Om de geschiedenis ook letterlijk een plekje te geven in de Kruidenwijk is het in 2015 aangelegde park het  Koggepark genoemd. Het schelpenpad in het Koggepark heeft de vorm van de Zuiderzee van vroeger en bij elke donkere boom hoort een bordje te staan met de naam van een oud havenstadje als Monnickendam, Enkhuizen, Kampen en Hindelopen. Die bordjes verdwijnen nogal eens, dus worden ze regelmatig nieuw bijgemaakt. De twee (school)tuinen in het park liggen op de plaats van de oude eilanden Schokland en Urk.  Het Kruiderzeebosje (tiny forest) heeft deze naam gekregen omdat hierin de bomen staan die vroeger ook langs de rand van de Zuiderzee groeiden.


Archeologiedag

Half juni zijn er twee evenementen geweest die aandacht hebben gegeven aan de geschiedenis van de kogge van Kruidenwijk. Op de archeologiedag op zondag 19 juni konden buurtbewoners en anderen meer te weten komen over deze wonderlijke geschiedenis. Marcel Post en Margriet van Galen van het bestuur van Stichting het Koggepark hebben hierover verteld. Na afloop kreeg ieder kind het boekje de Klepperridder, dat geschreven is op grond van de opgravingen in Kruidenwijk. Je weet nooit echt hoe het gegaan is, maar het verhaal dat Evert van Ginkel ervan heeft gemaakt, is in ieder geval heel spannend.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

De Digitalis opgepimpt

Als je het schoolgebouw van de Digitalis binnenloopt, heb je niet de indruk dat je in een school bent. De

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.