Vleermuis kastjes  

Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat die rare kastjes op palen op de Oreganoweg zijn. Het zijn houten vleermuiskastjes! Aan alle vier de zijdes van de kast zitten drie kamers. Zo kunnen de vleermuizen in de kast naar een andere kamer verhuizen, als hij zijn plekje te vochtig, te droog, te warm of te koud vindt.


Vleermuizen bewonen van nature holle bomen. Ze hebben maar een klein plekje nodig om hun winterslaap te doen, maar in goed geisoleerde huizen zijn die plekken steeds moeilijker te vinden. Vleermuizen kunnen zelf geen slaapplek maken en zijn dus afhankelijk van bestaande kieren en gaten om in weg te kruipen. Door betere isolatie van gebouwen verdwijnen deze vleermuisslaapplaatsen steeds meer. Daarom biedt een vleermuiskast onderdak.
Een vleermuiskast is vaak gemaakt van hout of houtbeton. Dit materiaal houdt de binnentemperatuur behoorlijk stabiel. Er zijn verschillende maten kastjes in omloop voor de verschillende soorten vleermuizen, In de grote vleermuiskasten vormen zich vaak grote kolonies. Deze hebben dan kraamkamers van meer dan 70 dieren (o.a. de rosse vleermuis).


Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Er gelden bijvoorbeeld regels voor bescherming van vleermuizen bij sloop, nieuwbouw en renovatie en na-isolatie van gebouwen.
Je hebt heel veel verschillende soorten vleermuizen, zoals de dwergvleermuis, de rosse vleermuis en de watervleermuis. De meeste vleermuizen eten fruit of insecten. Grote vleermuizen die van bloed leven, de zgn vampiervleermuizen, komen in Nederland niet voor.
Vleermuizen komen ’s zomers meestal tevoorschijn tegen de schemering. In de winter houden ze hun winterslaap. In de bomen langs het fietspad dat van de Noorderplassen naar het Beatrixpark loopt, kun je zomers veel vleermuizen zien. Dan zie je opeens iets zwarts fladderen. Wij mensen kunnen de vleermuizen niet horen, maar met een speciaal apparaatje kun je de frequenties veranderen, waardoor je ze wel kunt waarnemen. En dan maken ze toch een hoop lawaai!!!

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Basisschool de Digitalis zoekt groenvrijwilligers

Volgend schooljaar krijgen nog meer groepen van basisschool de Digitalis tuinlessen. Is het op maandag, donderdag en vrijdag goed weer, dan gaan kinderen van verschillende leeftijden naar de schooltuin en naar het Kruiderzee-bosje (Tiny Forest) in het Koggepark.

Actie tegel eruit plant erin

Tegel eruit, plantje erin

Er zijn veel stenen tuinen in Kruidenwijk. Maar gelukkig zijn er ook mensen die graag planten in de tuin hebben of die hun stenen tuin weer een beetje groener willen maken.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.