Ontwerpwedstrijd Algerapad

De Floriade is niet alleen een duur feestje voor toeristen. Almere heeft met de komst van de Floriade ook veel ontwikkelingen gestimuleerd op het gebied van vergroening van steden, de growing-green-cities. Zo is er bijvoorbeeld een ontwerpwedstrijd geweest, waarin jonge professionals op het gebied van stadsontwikkeling en landschapsdesign zich verdiepten in de vergroening van belangrijke plekken in Almere. De centrale vraag voor deze wedstrijd was: hoe kunnen we steden leefbaar en gezond houden in een veranderend klimaat? Het maken van een plan voor vergroening van het Algerapad – het fietspad dat langs Staatsliedenwijk loopt en langs de grote gebouwen bij het station, zoals het WTC-, was de uitdaging.


In vijf maanden tijd werkten vijfentwintig jonge professionals in interdisciplinaire teams toe naar hun uiteindelijke ontwerp voor het verminderen van hittestress en het bevorderen van de gezondheid van bewoners. Om de teams te voorzien van de meest recente wetenschappelijke informatie werd een reeks masterclasses gegeven door internationaal bekende deskundigen over onderwerpen als klimaatverandering en de relatie tussen gezondheid en groen. Ook hebben drie bewoners, waaronder een jongere en een ondernemer van Staatsliedenwijk, aan de deelnemers van de wedstrijd verteld hoe zij het Algerapad nu beleven: als een plek waar je vooral doorheen komt op weg naar het station of de stad, waar je niet echt gaat zitten en waar het vooral ’s avonds verlaten is. Je gaat er dus nu niet even voor je plezier naartoe. Voor de bewoners van Staatsliedenwijk houdt hun wijk bij het Algerapad zo’n beetje op en begint daar de ‘stad’.


In de wedstrijd presenteerden zes teams hun groene oplossingen. Buro Greenscape ging er uiteindelijk met de winst vandoor. Het ontwerp wil de strikte scheidslijn tussen stad en natuur laten vervagen. Fiets- en voetpaden zweven boven het wateroppervlak en lopen door de rietkragen, waardoor er steeds iets nieuws te beleven is onderweg. Juryvoorzitter Hester Kester (Gemeente Almere) noemde het bij de prijsuitreiking, het meest vernieuwende idee. Een van de sterke punten is dat het water een centrale rol speelt in het ontwerp. In perioden van droogte en hevige regenval zou de aanleg ervoor kunnen zorgen dat de beplanting groen blijft en er geen wateroverlast optreedt.
En nu afwachten of we de plannen in de komende jaren ook terug zullen zien in de buurt.

Geschreven door Gemeente Almere

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Kikkerpoelen met een geheim

Als we u vertellen dat er in het Beatrixpark twee grote kikkerpoelen zijn gegraven, denkt u gemiddeld genomen vermoedelijk: leuk nieuws, waar kan ik die dingen gaan bekijken?

Basisschool de Digitalis zoekt groenvrijwilligers

Volgend schooljaar krijgen nog meer groepen van basisschool de Digitalis tuinlessen. Is het op maandag, donderdag en vrijdag goed weer, dan gaan kinderen van verschillende leeftijden naar de schooltuin en naar het Kruiderzee-bosje (Tiny Forest) in het Koggepark.

Alle vrijwilligers in een kring met een oranje hesje aan.

Meer bomen nu! in het Beatrixpark

Op zaterdagmiddag 2 december organiseerde de BBB (bewonersbeheer groep Beatrixpark) weer een speciale werkmiddag in het Beatrixpark. Deze keer gingen vrijwilligers de jonge boomscheuten van verschillende bomen uitgraven.

Tegel eruit, plantje erin op 2 en 4 juni

Het is weer zover. Als je deze lente bezig gaat in je tuin, haal er dan een paar tegels uit, lever ze in en je krijgt een prachtig plantje terug dat je meteen in de open grond kunt neerzetten.