De Disteltuin en de Kruidentuin

‘De Disteltuin’ en ‘de Kruidentuin’, twee volkstuincomplexen in KruidenwijkAan de rand van Kruidenwijk vind je nog ouderwets volkstuinen. Volkstuin De Disteltuin, in de buurt van de Spoordreef, en de ‘De Kruidentuin’ aan de noordkant van Kruidenwijk, tegen de Hoge Ring aan. Als je geen tuin hebt of je hebt niet genoeg aan je eigen tuin, omdat je bijvoorbeeld graag een wijngaard wilt aanleggen, dan kun je een lapje grond huren bij deze twee volkstuinen.

De Disteltuin is klein, met 24 plaatsen, de Kruidentuin is een stuk groter, met 70 tuintjes. De tuinen varieren in grootte van 80 m2 tot 300 m2. In beide tuinen staat een gemeenschappelijk blokhut, er zijn waterpompen en er is een parkeerplaats. In de blokhut wordt het algemene en dure gereedschap bewaard voor de tuindiensten. Je ziet de tuintjes niet zo gemakkelijk, omdat er een hek en struiken omheen staan. De planten staan hierdoor beschut tegen de wind. Tuinders helpen elkaar met informatie over zaaien, planten en oogsten. De meeste tuinders kopen zelf de zaden, maar ze krijgen daarvoor wel korting bij een bepaalde zadenhandel(van der Wal).  Naast de gangbare aardbeien en uien, boontjes en courgette staan er ook fruitbomen/struiken. Op het complex mogen geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, wel mest. Om aardappelziekte te voorkomen, moeten de aardappelen die op het complex gepoot worden, ook bij de vaste kweker gekocht worden.

De Kruidentuin bestaat al meer dan 30 jaar. Op dit complex wordt groente, fruit en bloemen gekweekt. Er is een ruiltafel, hier kunnen jonge plantjes die iemand over heeft neerleggen. Soms worden er ook groentes zoals courgettes neergelegd.  
 In de loop der jaren is de grootte van de tuin weleens veranderd. Vroeger hoorde een deel van de manege bij het complex. Toen dit deel kwam te vervallen, werd het complex kleiner. Vorig jaar is er een middentuin bij gekomen. Daardoor konden vijftien personen van de wachtlijst een tuin krijgen. Op de Disteltuin zijn naast de algemene tuindiensten geen gezamenlijke activiteiten. In de Kruidentuin wel. Daar worden drie feesten per jaar gehouden: .een zaai- midzomer- en oogstfeest. En er is een Nieuwjaarsborrel.

 Zowel de Disteltuin als de Kruidentuin vallen onder de Volkstuinvereniging ‘De Flevotuin”. De acht volkstuincomplexen in Almere worden allemaal beheerd door ‘De Flevotuin’.
Iedereen die meerderjarig is, kan lid worden. Een standaard tuin is 70/75 m2 groot. Om een tuin te onderhouden, moet je in het hoogseizoen zeker een of twee keer in de week aan het werk in de tuin. Er wordt vier keer per jaar een algemene tuindienst gehouden, waar je als lid driemaal per jaar aan mee moet werken. Op de Kruidentuin word je vijf keer per jaar verwacht om mee te doen aan de tuindiensten.

Er zijn nog vrije tuinen bij de Disteltuin. Voor informatie kun je een mail sturen naar disteltuin@flevotuin.nl of  kijk op www.flevotuin.nl.  

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Kinderactiviteiten Staatsliedenwijk

Maart en april Maandag Ouder en Kind Inloop (OKI)Wat: OKI is laagdrempelig, gezellig, andere ouders/verzorgers ontmoeten, spelend leren, creatief bezig

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.