Speurhonden trainen op afgebroken Beurs terrein

Het gebouw De Beurs en het gebouw ernaast bekend als het Leaseplangebouw, aan de rand van Staatsliedenwijk zijn gesloopt. Het heeft dagen geduurd voor het grote gebouw bij het station helemaal neergehaald was. Voorlopig kan je met de fiets niet vanuit de Koninginneweg over de brug naar het station.
Mensen van de erfgoedvereniging Heemschut hebben het gebouw nog proberen te redden met een handtekeningenactie. De Beurs, met zijn ronde ramen, was namelijk een van de eerste architectonische hoogstandjes van Almere en had monumentale waarde. Het gebouw was een voorbeeld van de architectuurstroming het Brutalisme. Maar het gebouw was al ernstig in verval geraakt en de gemeente wil graag dat het gebied opnieuw bebouwd wordt.
De nieuwbouw zal aansluiten bij het Stationsgebied dat ook aan de kant van de Staatsliedenwijk verder uitgebouwd zal worden. Er zijn plannen voor vier woontorens, een kantoor, winkelruimten en een parkeergarage. Het is de bedoeling dat er 937 woningen worden gerealiseerd. 511 daarvan zijn sociale huurwoningen, 426 stuks worden in de vrije sector verhuurd. Er is nog een discussie of er vooral sociale huurwoningen voor jongeren worden gebouwd of dat ook andere groepen bewoners in de nieuwbouw een plek kunnen krijgen.

Er is al veel puin van het terrein op de Wisselweg afgevoerd. Maar voordat dat gebeurde, werd er eerst in de puinhopen nog getraind met honden. Reddingshonden die bij rampen tussen de resten van gebouwen mensen moeten kunnen vinden. Onze oplettende fotograaf Willem heeft de training geprobeerd vast te leggen.

Geschreven door Gemeente Almere

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.