Streetwise | J.G. Suurhoffstraat
In deze editie van streetwise zoomen we in op de J.G. Suurhoffstraat 45, het adres van buurtcentrum ’t Kardoes in de Staatsliedenwijk.
Dit gedeelte van de wijk heeft straatnamen die vernoemd zijn naar personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Aan de overkant van de busbaan, waar gezondheidscentrum de Driehoek en middelbare school het Baken liggen, zijn de straatnamen vernoemd naar personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de wereldpolitiek.
Jacobus Gerardus (Ko) Suurhoff is in 1905 geboren in Amsterdam. Zijn ouders hadden niet veel geld en na het Uitgebreid Lager Onderwijs, begon hij op zijn vijftiende met werken. Na zijn militaire dienstplicht heeft hij diverse kantoorbanen gehad en investeerde hij in verschillende zelfstudies. In 1929 begon hij te werken voor het Nederlands Verbond voor Vakverenigingen. Dit is een organisatie waar verschillende vakbonden bij aangesloten waren. Een vakbond is een organisatie/vereniging waar je als werknemer lid van kan worden. De vakbond komt op voor wat voor de werknemers belangrijk is. Suurhoff werd ontslagen in 1940 toen de Duitse bezetters iemand kozen die aan het hoofd van de NVV stond. Tijdens de oorlog is hij twee keer gevangen genomen door de bezetters. In 1943 werd hij vrijgelaten en werd hij medewerker van een verzetsblad “Je Maintiendrai”. Na de oorlog heeft Suurhoff een rol gespeeld bij de oprichting van de PvdA. Voor de PvdA is hij twee keer minister geweest. De eerste keer voor Sociale Zaken en de tweede keer voor Verkeer en Waterstaat. We zien nog dagelijks de effecten van zijn ministerschap. Zo voerde hij bijvoorbeeld de vangrails langs de snelwegen in, is door hem de AOW in het leven geroepen en ontwierp hij de weduwen- en wezenwet. Suurhoff overleed in 1967 op 61-jarige leeftijd.