Streetwise | Basilicumweg

De Basilicumweg in Kruidenwijk is één van de hoofdwegen van de wijk en voert je vanaf de Oreganoweg, via het Saffraanplein waar de Lidl staat tot aan het Lavendelplantsoen waar de Albert Heijn is. Het is dan ook een drukke weg. 

Basilicum wordt ook wel Koningskruid genoemd. Dit heeft hij te danken aan zijn Latijnse naam Ocimum basilicum. Basilicum is afgeleid van het Griekse “basilikos” wat koninklijk betekent, vandaar de naam Koningskruid. Er zijn ruim 160 verschillende soorten basilicum. De Genovese variant is de basilicumvariant die het meest bekend is in Nederland en die veelvuldig gebruikt wordt in de keuken. Het is al sinds de oudheid een zeer gewaardeerde plant die op verschillende manieren werd gebruikt. Zo wordt het sap gebruikt als anti-muggenmiddel en zou basilicumthee helpen tegen misselijkheid.

Je kunt er ook heerlijk mee koken.

Daarom een recept om je eigen pesto te maken:

Ingrediënten
  • 200 ml olijfolie
  • 50 gram basilicum
  • 50 gram pijnboompitten
  • 4 eetlepels Italiaanse harde kaas
    (bijvoorbeeld Grana Padano, Pecorino of pkarmezaanse kaas)
  • 3 tenen knoflook
  • Zout naar smaak
Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een blender en mix totdat het een smeuïge pasta is geworden.

Toepassing:
Pesto is ontzettend veelzijdig. Je kunt het gebruiken als pastasaus (geen extra toevoegingen nodig), als smeersel voor op brood én het is ook heerlijk bij ovengroenten. 
Voor de ovengroenten verwarm je de oven voor op 200C. Snij de groenten naar keus (zelf vind ik pompoen, aubergine en paprika erg lekker) in hapklare stukken en plaats ze in een ovenschaal, verdeel de pesto erover en doe er wat extra olijfolie bij. Om het af te maken nog een beetje zout en peper erover en wat tenen knoflook in hun schil tussen de groenten verstoppen. Zet de schaal 30 minuten in de oven en smullen maar!

Geschreven door Claudia

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Geschreven door Claudia

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.