Maak kennis met Groene Buur Shanna Hillebrand

Shanna is Groene Buur in hart en nieren. Ze is oprichtster van de Ruilbieb. Ze probeert het hofje achter haar huis van een kaal grasveld langzamerhand weer in een mooi park te veranderen en heeft daarvoor ook een bedrag aangevraagd voor de start van een pluktuin. En Shanna gaat regelmatig met buren op pad om zwerfvuil te verzamelen.
“Almere kan me niet groen genoeg worden. Ik ben de Groene Ruilbieb Kruidenwijk-Almere begonnen in de hoop andere inwoners van de stad te inspireren om meer met groen te gaan doen. Zowel binnens- als buitenshuis,” vertelt ze: “Hoe meer mensen zich met groen bezighouden, hoe groener en aantrekkelijker onze leefomgeving wordt. In huis hebben planten ook een belangrijke functie. Zeker nu we daar meer tijd doorbrengen. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen zich prettiger voelen en beter functioneren in een omgeving met planten.”
In Shanna’s huis zijn overal potjes met plantenstekjes te vinden. Ze vertelt dat stekken een hobby van haar is en dat ze graag uitprobeert of ze stekjes kan kweken van grote planten of vruchten. Erg moeilijk is het meestal niet. Ze kweekt stekjes van avocadopitten, rozen en allerlei kruiden. Toen ze een keer terugkwam uit Spanje heeft ze de pitjes van meegenomen pepertjes in de grond gezet en ze kwamen nog uit ook.
Shanna wilde een plantenbieb in Kruidenwijk beginnen. “De stad heeft verschillende tuincentra en kwekers die door veel inwoners van Almere worden bezocht. Mensen weten echter niet dat je de meeste kamer- en tuinplanten zelf makkelijk kunt vermeerderen door te stekken, scheuren of afleggen. Zo kun je op een milieuvriendelijke manier meer planten kweken en je huis en tuin groener maken. Je kunt de stekjes zelf houden, maar je kunt ze ook delen of ruilen in bijvoorbeeld de plantenbieb. Er zijn al meerdere plantenbiebs in Filmwijk, Nobelhorst, Muziekwijk, in Buiten en Haven. Als je daar een stekje uithaalt, wordt van je verwacht dat je er zelf een ander stekje in terugplaatst. “
Naast haar huis had Shanna een kast met plantjes neergezet. Maar na een veelbelovende start werden de stekjes vaak weggehaald of vernield als ze zelf niet thuis was.  Daarmee kwam er snel een einde aan de Plantenbieb Kruidenwijk. Of er nog een vervolg komt op de plantenbieb Kruidenwijk is onbekend. Waarschijnlijk komt er nog een eenmalige plantenruilbeurs in het voorjaar.
Wil je meer weten over de Groene Buren, kijk dan op de Groene Buur Facebookpagina van Shanna. Hier worden regelmatig updates, tips en handige informatie gedeeld.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Moestuin

Een moestuin in Staatsliedenwijk

Als je de Churchillweg inrijdt richting station, verwacht je niet zo gauw groentebedden of stralende dahlia’s. Toch kun je tussen

Actie tegel eruit plant erin

Tegel eruit, plantje erin

Er zijn veel stenen tuinen in Kruidenwijk. Maar gelukkig zijn er ook mensen die graag planten in de tuin hebben of die hun stenen tuin weer een beetje groener willen maken.

Tegels eruit… planten erin

Ik was al een poosje van plan mijn voortuintje uit te breiden met “bijvriendelijke”planten. Omdat ik door een onhandige actie