Rommelroute op het Saffraanplein

Het is een zonnige dag voor de rommelroute. Het Saffraanplein is bontgekleurd van alle koopwaar die op de grond is uitgestald. Vanaf 12.00uur komen de kopers. Dat zijn vooral mensen die bij de Lidl boodschappen gaan doen en even een kijkje nemen. Maar er zijn ook mensen die al speciaal vroeg komen kijken of er iets voor hen bij is.

In de rest van de wijk is de rommelroute minder zichtbaar. Hier en daar zitten er mensen in de straten voor hun huis. Hun tuintje staat vol met spullen die te koop worden aangeboden. Bij hen is het meestal rustig. Maar het nog best gezellig in de zon, terwijl de buren en vrienden langskomen en soms in de tuin een bakkie komen doen.


Elk jaar wordt er in verschillende wijken van Almere een rommelroute gehouden. Bewoners kunnen zich aanmelden en via de Schoor wordt er bekendheid gegeven aan de plekken in de wijk waar bezoekers kunnen langs gaan om tweedehandsspullen te bekijken en te kopen. Het is een goede manier om van je oude spullen af te komen, maar ook een leuke activiteit om de wijk gezellig te maken en mensen met elkaar in contact te brengen.

 
Op het Saffraanplein zitten er twee dames en een klein hondje, bijna niet zichtbaar achter hun grote tafel met koopwaar. Ze hebben om 3 uur nog een heleboel staan, maar ze hebben vooral in het begin van de markt ook veel verkocht. Twee snijmachines en bluetooth apparaten, kleding en huisraad. Wat ze niet verkopen wordt uitgezocht. Het grootste deel daarvan gaat naar het goede doen: naar de stichting Almeerse Handen Ineen in Haven, die mensen helpt die in nood zitten. Een van de dames is vrijwilliger en bij haar is een ophaalpunt van de stichting. En het verdiende geld gaat mee op vakantie naar Griekenland als extra zakcentje.

De vrouw in de benedenwoning ernaast is aangestoken door haar buurvrouw. Ze doet nu ook mee aan de Rommelroute. Haar zoon had nog heel veel mooie en goede kleding en andere spullen die ze nu verkoopt. Zij gaat de verdiende muntjes gebruiken op haar reis naar Roemenië waar ze vandaan komt. Altijd handig onderweg als je op tankstations naar het toilet moet.

Voor het kunstwerk op het Saffraanplein, de sokkel met de hond, hebben twee mensen ook hun waren uitgestald. Een van hen heeft niet veel verkocht. Ze hadden er iets meer van verwacht. Er liggen kleding, gebruiksvoorwerpen, boeken en twee nieuwe fotolijstjes. Je moet ook een beetje geluk hebben dat mensen de dingen willen hebben die jij net te koop hebt.

Tegenover de Lidl hebben mensen doeken neergelegd met allerlei koopwaar. De mevrouw op de hoek wil volgend jaar weer meedoen. Ze heeft best veel verkocht. Op dit punt van de rommelroute komen de hele middag wel mensen spullen kijken. De kleding loopt niet echt, maar huisraad wordt aardig verkocht. Van het geld koopt ze weer andere dingen die ze zelf weer tegenkomt bij andere mensen. Ze heeft ook allerlei boordjes met spreuken op een kleedje liggen. “Die zijn niet tweedehands, die bordjes schilderen is een hobby,” legt ze uit.

 

Verderop is een mevrouw babyspullen aan het inpakken: schoentjes, hemdjes, truitjes en nog veel meer. Haar kinderen zijn al weer groot en dit is een goede gelegenheid om de spullen door te verkopen. Ze heeft wel wat dingen verkocht in verschillende maten en is best tevreden. Het was gezellig en zo krijg je weer wat geld om nieuwe dingen voor je kinderen te kopen.


Op de Basilicumweg is het stil. Op de zondag komen daar niet zo veel mensen. Bij een van de huizen hangt een spandoek als aankondiging van de rommelroute. Twee echtparen zitten er in hun tuin met een tafel met mooi speelgoed en servies, zoals pastaborden en kommetjes. Ze hebben wel wat dingen verkocht, zoals glaasjes en een leuk loopspeelgoedje met allerlei geluidjes, maar het is niet erg veel. Ze vergelijken het met een rommelmarktje in Amsterdam, waar een van de mannen bij geweest is. Daar zit je bij elkaar en komen er veel meer mensen langs. Maar zo in de zon, gezellig met elkaar met iets lekkers in de tuin, is het best uit te houden.


Om half vier is de ‘rommel’ weer in dozen en zakken ingepakt en zijn de spandoeken opgevouwen. Volgend jaar hebben de bewoners weer nieuwe spullen, die door de Rommelroute een kans krijgen op een tweede leven bij andere gebruikers.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

kerstukje gemaakt door kinderen

Kerstactie Kruidenwijk 2023

Ook dit jaar is er weer een kerstactie in Kruidenwijk. Anita, de grote motor achter de actie, is er dit

Bijenlint

Een bijenlint in de buurt

Een wildernis van bramenstruiken werd er verwijderd naast het fietspad aan de Kweekgrasstraat. Zo kwam er meer licht en ruimte

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.