Boot in de sloot

Als je door onze wijken fietst of loopt, zie je de nodige bootjes in het water liggen. Veel van deze bootjes worden door de wijkbewoners gebruikt om regelmatig een paar heerlijke uurtje op het water door te brengen. De meeste boten liggen er dan ook netjes bij, worden goed onderhouden. Maar er zijn ook boten bij, die meer onder dan boven water liggen.
Wat zijn eigenlijk de regels over deze afmeerplaatsen ?? En de handhavingsregels ten aanzien van onjuist afgemeerde of verwaarloosde boten?


Regels Gemeente Almere

Afmeren
Recreatieboten met een maximale lengte van 4.50meter mogen bij de oever die met groen zijn aangegeven, afmeren. De afvoer van water en de natuur worden op deze plekken niet verstoord als er boten worden afgemeerd. Bovendien zijn dit soort afmeerplekken gratis. Wat natuurlijk interessant is voor de bewoners van de wijk.

 

Regels ten aanzien van fout afgemeerd of niet onderhouden boten
Als een boot op een plek ligt, waar hij niet mag liggen, deelt de gemeente een “aankondiging bestuursdwang” uit. Dit bericht houdt in dat of de eigenaar de boot weg moet halen of dat anders de gemeente dit gaat doen. Deze aankondiging komt ook op de site: officielebekendmakingen.nl te staan. Als de gemeente de boot moet weghalen, worden de kosten hiervan in rekening gebracht bij de eigenaar. Ook de kosten van het opslaan, verkoop of sloop komen voor rekening van de eigenaar.

 

Boten die weggehaald worden.
Bij het weghalen van boten maakt de gemeente proces verbaal op en licht de politie in. De weggehaalde boot wordt maximaal 13 weken bewaard. Als binnen deze periode niemand zich aanmeldt, wordt de boot verkocht of zelfs gesloopt. Boten die te slecht zijn om te verkopen worden direct gesloopt. Een boot valt onder de “wrakkenwet” als hij aan één van de 4 voorwaarden voldoet:
1. Boot is gezonken (helemaal onder water of tot de bodem van de watergang)
2. Boot is gestrand (zo slecht onderhouden dat je er niet meer mee kan varen)
3. Boot zit vast op een plek waar hij bijvoorbeeld sloot of sluis afsluit.
4. Boot lekt mogelijk olie of loopt het risico het milieu op een andere manier te beschadigen.

De Gemeente Almere schouwt twee keer per jaar de afgemeerde boten. Dit gebeurt in maart en oktober.

Wat de regels ook zijn. Eén ding is zeker, varen vanuit beide wijken is prima om te doen. Je kunt varen naar het Weerwater of naar de Noorderplassen. Je kunt zelfs naar het Gemaal de Blocq van Kuffeler varen en zo het “grote water” op.

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.