De Digitalis opgepimpt

Als je het schoolgebouw van de Digitalis binnenloopt, heb je niet de indruk dat je in een school bent. De ruimte van de bovenbouw is vrolijk groen geschilderd, met planten en een grote boom in het midden, waar kunstig geknutselde dieren in zitten. De wanden en het plafond zijn helemaal beschilderd en versierd, zodat de ruimte op een Zuid Amerikaans oerwoud lijkt. Iets verder in de school zie je water, waterplanten en veel soorten vissen op de muren. Daar zie je Oceanië.

De leerlingen hebben hun kennis en fantasie gebruikt om de ruimte te veranderen in een omgeving uit een ander werelddeel. Dit hebben ze samen met kunstenares Danielle gedaan, die vanuit Collage en Kleur in Cultuur op de Digitalis les geeft. Ook andere delen van de school komen aan de beurt om opgepimpt te worden, samen met de kinderen. Steeds staat de natuur in een werelddeel centraal.

De Digitalis staat bekend als Gezonde School. Bewegen, gezondheid en natuur staan centraal in het onderwijs. De school probeert kinderen een gezonde levenshouding bij te brengen. Dus met alle klassen naar buiten voor lessen in de natuur. De leerlingen gaan bijvoorbeeld naar de schooltuin of het Kruiderzeebosje in het Koggepark om daar te spitten en te zaaien of om er insecten te detamineren (=de soort opzoeken). De kinderen krijgen ook vaak sportlessen in het park, onder leiding van de sportmedewerkers van Talent in Opleiding. Soms zijn er ook kooklessen in de school. En elke klas krijgt creatieve lessen van een gastdocent, zoals beeldende lessen en dans.

 

Eén dag in de week geven gastdocenten speciale lessen. De vaste groepsleerkracht heeft dan de tijd om andere dingen te doen. Behalve dat het inspirerend voor de kinderen is om van mensen met een ander vak les te krijgen, is dit meteen ook een slimme manier om het tekort aan leerkrachten in het onderwijs op te vangen. In Almere is dat een probleem voor heel veel scholen.


De school werkt met thema’s in de lessen. In geschiedenis en aardrijkskunde en ook in de creatieve lessen. Dat vergroot bij de kinderen de samenhang tussen de verschillende lesonderdelen en geeft ook mogelijkheden om van alles uit te zoeken en allerlei praktische dingen te doen. Elk jaar staat er een ander werelddeel centraal. Na Oceanië zal Noord Amerika aan bod komen. Dus als je binnenkort bij de Digitalis binnen komt en je ziet indianen in de gangen, dan weet je wat er aan de hand is.

Geschreven door Maria

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Wijk in cijfers: woningen

De vorige aflevering ging over de bewoners in de wijken Kruidenwijk en Staatsliedenwijk. Dit keer gaan de cijfers over de