Hoge rekening van Vattenfall? Bekijk eens waarom!

Half november zijn we weer begonnen met het maken van warmte-foto’s. Wij zijn Almeerminder. Een groep vrijwilligers met een warmtecamera. Die komen bij je langs als je ze vraagt. Je moet dan wel een eigen huis hebben. En dat huis moet ouder zijn dan 22 jaar.

Het laten maken van warmte-foto’s is gratis. De vrijwilligers van Almeerminder doen dit om jou bewust te maken van de warmte-lekken in jouw huis. De gemeente, waar jij en ik deel vanuit maken, heeft de vrijwilligers van Almeerminder gevraagd om dit te doen.

Waarom zou je een warmte-foto van je huis willen hebben? Nou, bijvoorbeeld omdat je makkelijk kunt zien of je huis warmte lekt. Zoals op de foto hiernaast. Alle ramen lekken warmte, dat zie je aan de gele en groene kleuren. Dat kan beter en dan wordt de rekening van Vattenfall lager.
Soms hebben onze huizen nieuwe ramen nodig. De ramen worden vies en dat zit binnenin, tussen de twee glasplaten van je dubbele raam. Dan gaat het raam warmte lekken en gaat de warmte er nog makkelijker doorheen. Of het hout is aan het rotten en moet worden vervangen. Dan is het handig om gelijk nieuwe ramen te kopen. En weet je? Het oude dubbel glas laat twee tot drie keer zoveel warmte door als HR++ glas.

Wil je ook een warmte foto van je huis? Op almeerminder.nl kun je je aanmelden.

Ook zonder warmte-foto’s kun je beslissen om het glas te vervangen, omdat nu al bekend is dat het dubbelglas van de woningen in de Kruidenwijk minder goed isoleert dan het moderne
HR++ glas. Betere isolatie zorgt ervoor dat er minder energie wordt gebruikt.
Stel jezelf eens de vraag: hoeveel GJ (giga joules) gebruik ik in een jaar? Op de jaarrekening van Vattenfall is dat te zien. En vergelijk dat eens met het overzicht hieronder. Gebruik je meer dan het huis in dit overzicht, dan is het misschien tijd voor actie. Het is lastig om de jaarrekening van Vattenfall te lezen. Een vrijwilliger van Almeerminder kan je daarbij helpen. Vraag een energiegesprek aan. Ook dit kan op de site van almeerminder.nl en ook dit is gratis.

Waarom heeft de gemeente gevraagd aan de vrijwilligers van Almeerminder om warmte- foto’s te maken of om te komen praten over de energierekening? Omdat we alleen iets kunnen veranderen aan ons energieverbruik als we weten hoe. En hoe minder energie we gebruiken, hoe lager de rekening blijft. Of misschien moet ik schrijven: hoe minder snel de energierekening stijgt. Want de prijs van energie is erg afhankelijk van de markt (en die moet nog heel veel investeren om zonder olie of gas energie te leveren). En wat ik persoonlijk nog veel belangrijker vind: hoe minder energie je gebruikt, hoe beter dat is, voor jou en mij.

Frans Jan Schuurman,
energieambassadeur, Almeerminder.

Geschreven door admin

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Een zeer sportieve familie

Een zeer sportieve familie

In de Kamillestraat in Kruidenwijk woont een heel sportief gezin: de familie Arrindell. Ik had een gesprek met Eugene, de

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.