De energieke buurt

© eigen foto
Energie besparen

Veel mensen willen hun energierekening naar beneden brengen, nu de prijzen zo gestegen zijn. Maar hoe je dat doet, is ingewikkeld, zeker als je niet zo technisch bent en ook niet zo veel geld hebt. Terwijl je met enkele maatregelen, die niet veel kosten er al voor kunt zorgen dat je veel minder energie in je huis gebruikt. Daarom besteden we graag aandacht aan energie in de Kruidenstaat. Deze keer meer over energie besparen.

 

De twaalf energieambassadeurs van Almeerminder helpen bewoners van Almere om wat meer grip te krijgen op de energie in hun huis. Energieambassadeurs en – coaches zijn vrijwilligers die op verzoek van de gemeente Almere gesprekken houden met mensen over hun energierekening. In de winter doen ze ook veel warmtescans bij bewoners. Met die scans kunnen ze vaststellen waar de warmte het meest uit het huis weglekt, zodat je daar als bewoner zelf iets aan kunt doen.

 

Vaak helpen kleine ingrepen al om je energierekening omlaag te krijgen en die hoeven niet veel te kosten. Woon je in een huurhuis, dan kun je ook terecht bij de energiecoaches van de woningbouwvereniging Ymere, Goede Stede of de Alliantie.
Wil je zelf ook zo’n energiegesprek of een warmtescan, meld je dan aan via de website van Almeerminder, www.almeerminder.nl/afspraak-maken.html
En vind je het leuk om zelf energieambassadeur te worden, meld je dan aan op dezelfde website, want er is een grote behoefte aan energiegesprekken.

 

Frans Jan Schuurman is energieambassadeur en hij woont in Kruidenwijk. Hij helpt mensen om greep te krijgen op de energie in hun huis. Hij is al lang bezig met dingen die met energie te maken hebben en weet er veel van. De afgelopen jaren heeft hij veel scans uitgevoerd en veel energiegesprekken gevoerd met bewoners van Kruidenwijk en Staatsliedenwijk.
Deze keer besteden we aandacht aan het besparen van energie in huis. In de volgende krant vertelt Frans Jan ons meer over het isoleren van je huis.

Besparen

Frans Jan: Besparen van je energie is de eerste stap om iets aan je energierekening te doen. Ledlampen, minder lang douchen, ’s avonds je gordijnen sluiten en de verwarming laag zetten, als er niemand thuis is of ’s nachts als je in bed ligt, zijn al kleine dingen waar je veel energie mee kan besparen. Minder gebruik maken van wasdrogers, zware computers of aquaria is ook een optie. Ook oude elektrische apparaten, een oude wasmachine of koelkast vreten veel energie en als je deze vervangt zie je dat al snel terug op je energierekening. Mensen die de energietoeslag van de gemeente ontvangen, omdat ze weinig inkomen hebben, kunnen gebruik maken van een bijdrage van €400 – € 500,- voor de aanschaf van energiezuinigere apparaten.
Het is een greep uit een aantal dingen die je al snel zelf kunt doen. Zie hieronder ook de isoleertips waarmee je al aan de slag kunt om energie te besparen, die de gemeente Almere heeft verspreid.

Ventileren

Veel mensen denken dat het goed dicht houden van ramen en deuren helpt om energie te besparen. Dat is niet helemaal zo, want regelmatig ventileren van je huis is vreselijk belangrijk. Anders komt er vocht in je huis en een vochtig huis is moeilijk te verwarmen. Frisse lucht warmt veel sneller op en is ook gezond. Een kwartiertje luchten met de ramen en deuren open, helpt goed om je huis fris te houden en beter te verwarmen.

Het uitvoeren van kleine ingrepen

Als je een beetje handig bent, dan kom je een heel eind met het aanschaffen van ledlampen, tochtstrips en spiegelfolie voor achter de verwarming. Het wordt ingewikkelder als je die ingrepen niet zelf kunt uitvoeren. Het zijn niet de energieambassadeurs zelf die je hierbij kunnen helpen, maar je kunt bijvoorbeeld wel een aanvraag doen bij de VMCA, waar vrijwilligers zijn die mensen helpen met eenvoudige klusjes in huis. Ga daarvoor naar de website van de VMCA of bel.
www.vmca.nl/hulpvragen/plaatsen

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

flyer opening mengelmoes en Mozaïek

Opening Mengelmoes en Mozaïek

Op 28 februari a.s. opent weggeefwinkel Mengelmoes officieel haar deuren in Het Kardoes.
Wij vieren graag samen met u onder het genot van een hapje en drankje deze feestelijke opening, u kunt gelijk het eindresultaat van Mozaïek in je portiek bewonderen.

kerstukje gemaakt door kinderen

Kerstactie brengt kinderen en ouderen bij elkaar

Op woensdag 21 december zitten een aantal vrijwilligers met koffie in de huiskamer van Anita. Ze hebben zojuist kerststukjes en kerstkaarten rondgebracht bij ouderen uit de wijk. Moe maar voldaan kijken ze terug op het werk van de afgelopen ochtend.

Verschillende handen, foto gemaakt door: Floor Bastiaans

De Vreedzame wijk van Start in Kruidenwijk

De Vreedzame Wijk is van start gegaan in Almere. Op initiatief van basisschool Digitalis bouwt Stichting Vreedzaam samen met actieve bewoners en wijkorganisaties verder aan een positief sociaal klimaat in de Kruidenwijk, Staatsliedenwijk en Waterwijk.

Rick van Rooijen met groene jas en blauwe pet

Wie is Rick van Rooijen

Rick van Rooijen woont al sinds 1990 in Kruidenwijk, dicht tegen de rand van het Beatrixpark aan. Hij en zijn vrouw namen zich voor om iets voor het Beatrixpark te doen als ze niet meer zouden werken. Maar al een paar jaar voor zijn pensioen bij de bank begon het groen in Ricks bloed te kriebelen.