Naar buiten met basisschool de Digitalis

Vaak zie je onder schooltijd groepen kinderen in het Koggepark. Dat zijn de kinderen van basisschool de Digitalis, die daar sporten, in de schooltuintjes werken of les krijgen in het Kruiderzeebosje. Allemaal activiteiten die bijdragen aan een gezonde levensstijl.

 

Basisschool de Digitalis aan het Rolklaverpad in Kruidenwijk noemt zichzelf een gezonde school. Dat is een school waar extra aandacht wordt besteed aan een gezonde leefwijze, met genoeg beweging gezonde voeding, en aandacht voor de natuur. Daarom krijgen de kinderen bijvoorbeeld sportles van vakleerkrachten, vaak in de buitenlucht. Als het goed weer is, zie je regelmatig groepen in het Koggepark die een balspel of bewegingsspelletje doen.

 

Digitalis is de naam van een bloem en voor een gezonde school zijn bloemen, planten en gezonde voeding belangrijk. Op maandagmiddag gaat groep 6 van de Digitalis regelmatig naar het Koggepark. Er is daar een schooltuin (op het eiland Urk) waar ze hun eigen groenten laten groeien. In de bakken in de tuin kweken de kinderen, onder leiding van juffrouw Erika, uien, aardappelen, sla en spinazie. Dat is elk jaar weer een behoorlijke opgave, want in de lente en de zomer groeit alles in de tuin als kool, ook het onkruid. En met weinig mensen om de tuin te onderhouden is het vooral aan het begin van het schooljaar een klus om de tuin ‘zaaiklaar’ en ‘kind-onderhoudsvriendelijk’ te maken. Maar aan het eind van het schooljaar wordt er geoogst en kunnen de groenten gebruikt worden in de keuken.

 

Op vrijdag gaan de kinderen van groep 3 en 4 naar het Kruiderzeebosje, (Tiny Forest). Ze hebben een ‘eigen’ boom in het bosje aan het laagstgelegen stuk van het Koggepark, langs het fietspad naar de Noorderplassen. Daar zoeken ze insecten om te en te determineren, daar meten ze de groei van de bomen en daar doen nog een heleboel andere natuur-activiteiten.


Natuurlijk regent het ook wel eens en dan is buiten werken niet zo fijn. Daarom heeft de Digitalis sinds vorig jaar ook een binnentuin. Het opkweken van stekjes en het verzorgen van de planten is de belangrijkste activiteit.

Op de Digitalis leren de kinderen dus ook met hun handen (en voeten). Met de aandacht voor bewegen, voeding en natuur, hoopt de school dat kinderen beter gaan begrijpen hoe belangrijk het is om gezond te leven en voorzichtig om te gaan met de natuur. Daarbij leren ze met deze activiteiten hoe je goed kunt samenwerken, verantwoordelijkheid kunt nemen en je eigen plan kunt maken.

 

Omdat de leerkrachten het al druk hebben met de gewone schoolvakken als rekenen en taal, zijn er naast hen ook vrijwilligers nodig om de buitenactiviteiten tot een succes te maken. Wil je dus af en toe wel een handje helpen in de tuin of vind je het leuk om met de kinderen mee te gaan naar de verschillende buitenactiviteiten, neem dan eens contact op met de school (tel. 036 7670410).

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Moestuin

Een moestuin in Staatsliedenwijk

Als je de Churchillweg inrijdt richting station, verwacht je niet zo gauw groentebedden of stralende dahlia’s. Toch kun je tussen

Actie tegel eruit plant erin

Tegel eruit, plantje erin

Er zijn veel stenen tuinen in Kruidenwijk. Maar gelukkig zijn er ook mensen die graag planten in de tuin hebben of die hun stenen tuin weer een beetje groener willen maken.

Bijenlint (vervolg)

Op een donderdagochtend in de laatste week van april hoorde ik al om 8 uur een hard geluid langs het

Tegels eruit… planten erin

Ik was al een poosje van plan mijn voortuintje uit te breiden met “bijvriendelijke”planten. Omdat ik door een onhandige actie

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.