Mooie groene Sedum daken

Als je van bovenaf naar de schuurtjes rond de Gipskruidweg kijkt, zie je driemaal een dak dat eruit springt. Groene daken, met een mooie bedekking van planten, vooral sedum (vetplanten). De bewoners hebben gezamenlijk hun dak met groen laten bekleden. “Het is wat duurder,” zegt Andree Troost, “maar dan heb je ook iets moois. En het is vooral duurzaam, want je schuur of etage blijft koel in de zomer en je hebt ook geen last van wateroverlast op het platte dak, omdat het water wordt opgezogen door de planten.”


Samen met zijn vrouw Sandra ging hij in op een oproep van Sacha de Ruijter van de Groene Buren, aan mensen die hun dak wel willen vergroenen. Waarom? “We willen ook graag iets doen om de wereld wat milieu-vriendelijker te maken,” zegt Andree. “Ons huis verduurzamen bijvoorbeeld.”
Er werd een werkgroepje gevormd, een flyer verspreid onder de buren en gekeken wie er mee wilde doen. Uiteindelijk waren dat niet zo veel buren. Meestal was het extra geld de belemmering om mee te doen. Andree had daar zelf niet zoveel moeite mee. “Je wilt ook iets goeds voor langere tijd en dan heb je voor een paar honderd euro ook echt een stevig en mooi dak. En hoe meer mensen er mee doen, hoe betaalbaarder het wordt. Meer daken zorgen er ook voor dat er meer ruimte is voor vlinders en insecten. ” Uiteindelijk vond hij twee andere buren die ook wel een groen dak op hun schuur wilden. Samen met het Almeerse bedrijf Babylon daken zijn de daken toen aangelegd.
Het aantal platte daken in Almere is gelijk aan 80 voetbalvelden. Dat is maar liefst 540.000m2 aan plat dak in de stad. Heel veel potentie dus om onze omgeving nog meer te vergroenen. Een groen dak heeft vele voordelen. Het zorgt voor verkoeling in de ruimte er onder, het dak houdt geen warmte vast om het vervolgens ’s nachts af te geven. Het dak houdt water vast, is goed voor de biodiversiteit en ziet er ook nog eens mooi uit. Een groen dak verlengt de levensduur van je dak aanzienlijk.

Waar moet je allemaal aan denken als je, samen met buren, de daken wilt voorzien van groen?
Denk aan constructie van het dak, ligging van het dak, welke soorten groene daken zijn er, wie gaat het aanleggen en hoe krijg je de buren enthousiast om mee te doen, zodat je collectief kunt inkopen. Er komt ook weer een mogelijkheid om subsidie voor groene daken te krijgen bij de provincie. Het is dan wel belangrijk dat je samen een groter dakoppervlak gaat vergroenen.

 

Wil je meer weten, kijk dan voor meer informatie op www.groenengezond.almere.nl/wat-kan-ik-doen/op-welk-gebied-wil-je-aan-de-slag/water-en-groen/groene-daken. Of neem contact op met een van de Groene Buren in de wijk, Rick, Mimi, Anita of Margriet.

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

boek met groen en een muis.

GROEN IN DE STAD!!

Donderdag 9 februari presenteerde Ton Eggenhuizen zijn boek ‘Van dwergmuis tot stadsreus’ in het gebouw van The Green Story in Almere Haven. Dat is niet in Kruidenwijk of Staatsliedenwijk, maar zijn boek heeft te maken met de HELE stad.

Roodborstje

Vogels voeren in de winter

Dacht u ook altijd, dat je vogels vooral in de winter moet bijvoeren? Ik dacht dat wel en was dan ook erg verbaasd, toen ik op de site van de Vogelbescherming las, dat ze ook in de rest van het jaar wel wat extra’s kunnen gebruiken.

Honden in het park

Wie regelmatig in het Beatrixpark vertoeft, weet dat daar ook veel baasjes hun hond uitlaten. Het park is namelijk zoals dat heet ‘losloopgebied’ dus dat heeft een aanzuigende werking op trouwe viervoeters.

Rick van Rooijen met groene jas en blauwe pet

Wie is Rick van Rooijen

Rick van Rooijen woont al sinds 1990 in Kruidenwijk, dicht tegen de rand van het Beatrixpark aan. Hij en zijn vrouw namen zich voor om iets voor het Beatrixpark te doen als ze niet meer zouden werken. Maar al een paar jaar voor zijn pensioen bij de bank begon het groen in Ricks bloed te kriebelen.