Kinderopbouwwerker Alexandra van Stempvoort

Tegenover mij in Het Kardoes zit Alexandra van Stempvoort. Kinderopbouwwerker in de Staatsliedenwijk, Kruidenwijk en Literatuurwijk. Een kinderopbouwwerker kijkt in een buurt wat kinderen missen en zet op basis daarvan activiteiten op. Een mooie klus die ons nieuwsgierig maakt naar de persoon achter de functie.


Alexandra was een echt buitenkind: ze klom in bomen, bouwde hutten en had een eigen moestuintje. Met haar opa en oma ging ze vaak op stap. Elke keer mocht ze dan een museum uitzoeken waar ze naartoe gingen.


Het culturele is blijven hangen. Tijdens haar studie liep ze stage in de Dapperbuurt in Amsterdam. Haar opdracht was om de buurt samen te brengen. Met een buurttoneelstuk is dit gelukt. De uitvoering ging over de kroning van Willem-Alexander. Willem-Alexander was dat jaar gekroond tot koning. De kinderen hoopten met deze opvoering de koning over te halen naar hun buurt te komen. Dit is helaas niet gelukt. Toch was het niet voor niets. Kinderen die elkaar normaal gesproken niet spraken, speelden nu samen. Ouders hielpen op allerlei manieren mee. Die verbinding tot stand brengen was zo leuk, dat dat het vuurtje was om hier haar werk van te maken.


Nu mag ze dat doen als kinderopbouwwerker. “Ik ben veel in gesprek met kinderen en wil hun een goede start meegeven”. Belangrijk vindt ze dat kinderen een plek hebben waar ze kunnen praten, kunnen spelen en waar ze in een gesprek met haar kunnen ontdekken wat ze willen en wat daarvoor nodig is. Het mooiste is als je ze iets kan leren, zonder dat ze door hebben dat ze aan het leren zijn. Zoals omgaan met elkaar, maar ook het ontdekken waar je talenten liggen. Het gaat om het bieden van nieuwe ervaringen. In de meidengroep werd bijvoorbeeld veel gemopperd over de juffen en meesters. De groep heeft toen zelf een les mogen verzorgen en al doende ervaren dat lesgeven niet zo makkelijk is. Thema’s waar scholen minder tijd en ruimte voor hebben vindt Alexandra bijzonder leuk. Denk hierbij aan herstellen van kleding, tuinieren, gezonde voeding en nog veel meer.


Mis je iets in de wijk voor kinderen, heb je zelf leuke ideeën, wil je meehelpen met kinderactiviteiten of kun je iets wat je graag zou willen leren aan kinderen? Neem dan vooral contact op met Alexandra (avanstempvoort@deschoor.nl / 06 34 37 41 11).

Geschreven door Claudia

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

kerstukje gemaakt door kinderen

Kerstactie Kruidenwijk 2023

Ook dit jaar is er weer een kerstactie in Kruidenwijk. Anita, de grote motor achter de actie, is er dit

Lentebraderie op 2 juni

Het is bijna zover. En nu maar hopen op mooi weer. Op zondag 2 juni van 11.00u tot 16.00u is

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.