Actie tegel eruit en plant erin

Het stormde ’s ochtends op 21 mei 2021, maar dat belette Anita, Mimi, Rick, Margriet, (Groene Buren van de Kruidenwijk) en Patricia niet om een speciaal plekje te maken bij buurthuis ‘t Karwij voor de planten en de bakken voor de tegels en een slinger van vlaggetjes.
Bij de actie Plantje Erin, Tegel Eruit, konden buurtbewoners een plantje regelen voor een tuintegel. De actie werd ook in veel andere wijken georganiseerd met behulp van GrowingGreenCities Almere.
De opkomst van bewoners was deze keer nog niet zo groot, maar de mensen die een tegel kwamen inleveren waren enthousiast en er kwamen leuke gesprekken op gang.

Waarom is een groene tuin zo belangrijk?

Veel mensen beseffen niet hoe belangrijk een groene omgeving is. Wetenschappelijk is bewezen dat een groene omgeving belangrijk is voor je gezondheid. Maar we maken er onze wijk ook een beetje gezonder van, want een groene tuin zorgt voor meer beestjes en een gezondere bodem.  Ook zorgen planten in de tuin voor een betere afwatering als er veel regen valt en meer schaduw als er veel zon is. Zelf worden we vrolijk van groene tuinen met mooie bloemen en allerlei vogels en insecten erin.

Maar een onderhoudsvrije tuin is toch veel gemakkelijker?

Dat denken veel mensen, maar dat is niet echt zo. Nu moet je onkruid weghalen tussen de stenen en de potten in je tuin water geven. Dat is veel werk, en onkruid weghalen met onkruidverdelgers is helemaal slecht voor de grond en het bodemwater. Als je vaste planten hun eigen gang laat gaan en dat een beetje in goede banen leidt, hoef je ze meestal geen water te geven en wordt het al gauw mooi in je tuin. Natuurlijk is het dan wel fijn dat je wat meer weet van planten zodat je ervoor kunt zorgen dat niet alles overal gaat groeien en woekerplanten je tuin overheersen. Maar tuinieren is echt zo moeilijk niet. We geven je graag advies vanuit de Groene Buren.

Wat gaan jullie nog meer doen als Groene Buren?

We blijven acties organiseren zoals deze met tegels eruit, plantjes erin. We gaan in het voorjaar door de wijk wandelen en kijken wat we kunnen doen om de wijk groener te maken. Waarschijnlijk komt er een groene tuinentocht in Almere, waar we bij aan zullen haken. We gaan groene pluimen uitdelen aan mensen met een mooie groene tuin en we denken aan een plantenmarkt in de lente.  We blijven ook op andere manieren, met (moes)tuinonderhoud en aandacht voor openbaar groen bezig in de wijk.


Wil je meedoen aan de Groene Buren, laat ons Anita (van Brug tot Brug), Mimi, Rick en Margot (buurtbeheer Beatrixpark), Shanna, Margriet (Koggepark) dat weten of stuur een berichtje naar de redactie. En wil je alsnog een tegel uit je tuin omruilen voor een plantje, dan kun je deze zomer weer meedoen aan het NK Tegelwippen, waar Almere dan ook weer aan mee doet. Meer informatie op de website https://groenengezond.almere.nl/.

 

Geschreven door Margriet

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Omdat je dit artikel hebt gelezen vind je onderstaande artikelen misschien ook interessant.

Actie tegel eruit plant erin

Tegel eruit, plantje erin

Er zijn veel stenen tuinen in Kruidenwijk. Maar gelukkig zijn er ook mensen die graag planten in de tuin hebben of die hun stenen tuin weer een beetje groener willen maken.

Moestuin

Een moestuin in Staatsliedenwijk

Als je de Churchillweg inrijdt richting station, verwacht je niet zo gauw groentebedden of stralende dahlia’s. Toch kun je tussen

Tegels eruit… planten erin

Ik was al een poosje van plan mijn voortuintje uit te breiden met “bijvriendelijke”planten. Omdat ik door een onhandige actie

In deze editie

Talent gezocht!

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer de volgende editie verschijnt.